Persbericht 2 oktober

DIEDERIK STAPEL OPENT PREEK VAN DE LOSER – WANT DE LAATSTEN ZULLEN DE EERSTEN ZIJN

Is het publiek bereid werkelijk te luisteren naar iemand die flink de fout in is gegaan? Ben je als mens alleen goed genoeg als je slaagt? En hoe is het als de samenleving liever niet wil dat jij bestaat? Voor een bijzondere editie wordt de Preek van de Leek dit jaar omgedoopt tot ‘Preek van de Loser’. In drie kerkdiensten preken drie ‘losers’ aan de hand van een Bijbeltekst.

Op 10 november beklimt Diederik Stapel de kansel van de Doopsgezinde Singelkerk in Amsterdam. Deze voormalig hoogleraar sociale psychologie werd wetenschappelijk wereldnieuws door grootschalige wetenschapsfraude. In zijn eerste optreden voor groot publiek sinds ‘de val’ vertelt hij wat er nadien gebeurde en wat dit hem leert. Op 17 november preekt Maarten van Buuren, hoogleraar moderne letterkunde en auteur van het boek ‘Kikker gaat fietsen’, over leven tijdens en ná een depressie. De reeks wordt afgesloten op 24 november met schrijver en redacteur Annemarie Haverkamp. Zij is moeder van Job, een negenjarige jongen met een ernstige handicap. In tijdschrift Linda en bij De Wereld Draait Door vertelde ze over haar liefde voor een kind dat er volgens velen beter niet kon zijn.

Organisator Inger van Nes licht haar keuzes toe: “We hebben deze gasten speciaal uitgenodigd omdat zij vragen bij ons oproepen. Hoe zit het eigenlijk met vergeving en tweede kansen? Hoe tolerant is  onze maatschappij voor mensen die psychisch lijden? Hoe is het om ineens op een ander spoor gezet te worden in je leven?”

Naast de prominente ‘losers’, worden delen van de kerkdienst dit jaar verzorgd door mensen die in de marges van de maatschappij leven. Dak- en thuislozen delen hun verhaal, mensen met een verstandelijke beperking hun vreugde, vluchtelingen geven een inkijk in een leven waarvan veel mensen niet weten dat het bestaat.

Van Nes: “Wij vinden dit mensen en verhalen waar je nu juist in de kerk iets mee moet. In de christelijke traditie gaat het vaak over verliezers. Jezus zei: ‘De laatsten zullen de eersten zijn.’ Ieder mens maakt fouten, op een bepaald moment in ons leven zijn we allemaal wel eens een loser. Juist vanuit die gedachte is iedereen welkom bij deze diensten. Om te luisteren voordat je gaat oordelen en ruimte te geven aan iets dat veraf lijkt te staan, maar dat zomaar dichtbij kan komen.”

Preek van de Loser wordt mogelijk gemaakt door de Protestantse Kerk Amsterdam, de Doopsgezinde Gemeente Amsterdam en de bezoekers van de diensten.

Preek van de Loser #PvdL

10 november: #EpicFail, met Diederik Stapel + mensen zonder dak of thuis
17 november: #BurnOut, met Maarten van Buuren + mensen met verstandelijke beperking
24 november: #OutCast, met Annemarie Haverkamp + mensen zonder papieren

Locatie: Doopsgezinde Singelkerk, Singel 452, Amsterdam.
Aanvang dienst: 17.00, deuren open om 16.30. Wijn en brood na afloop.
Prijs: waardebepaling achteraf.

Informatie: www.preekvandeloser.nl / Facebook / Twitter  #PvdL

TwitterFacebook