Annemarie Haverkamp over haar gehandicapte zoon in Preek van de Loser

Wat gebeurt er met je als je een ernstig gehandicapt kind ter wereld brengt? Het overkwam Annemarie Haverkamp, journalist en schrijver.  Zij vertelt hierover in de derde en laatste Preek van de Loser, waarin het gaat over omgaan met imperfectie en de illusie van een maakbare wereld.

Nu haar zoon Job bijna tien jaar is weet Haverkamp als geen ander hoe de maatschappij outcast soms tegen hem aankijkt. Ze schreef haar ervaringen op in boeken en veelgelezen columns in o.a. Linda, en trad op in De Wereld Draait Door.

“Als ik op een verjaardag, bij de bloemist of tegen een nieuwe collega vertel dat ik een gehandicapte zoon heb, is tegenwoordig de eerste vraag ‘hoe dat kan’. Niet wat de naam van mijn kind is, of waar zijn talenten liggen.”

In haar preek gaat Haverkamp in gesprek met Bijbelschrijver Paulus en vergelijkt ze haar zoon met de Bijbelse Job. Haverkamp vertelt over het leven met haar zoon, over wat hij van haar vraagt, maar meer nog: wat hij haar geeft.

De preek is onderdeel van een alternatieve kerkdienst, waarvan delen verzorgd worden  door mensen zonder papieren, uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat zijn gezet en vaak geen kant op kunnen. Ze vallen, net als Job, buiten het ideale samenlevingsplaatje. Ze laten zien dat de wereld niet maakbaar en perfect is, maar rafelig en onaf. De mensen van ‘Wij Zijn Hier’, die zondag voor het laatst in het Vluchtkantoor in Amsterdam mogen wonen, verzorgen schriftlezing en gebed.

De Preek van de Loser wordt mogelijk gemaakt door de Doopsgezinde Gemeente Amsterdam en de Protestantse Kerk Amsterdam.

Preek van de Loser #OutCast
Zondag 24 november 2013
Doopsgezinde Singelkerk, Singel 452, Amsterdam (rolstoelvriendelijk)
Aanvang 17.00 uur, deuren open om 16.30, wijn en brood na afloop
Waardebepaling achteraf

Klik hier voor een impressie van de eerste Preek van de Loser (#EpicFail) met Diederik Stapel. En hier voor een impressie van de tweede preek (#BurnOut) met Maarten van Buuren.

————

Meer informatie voor de pers: info@preekvandeloser.nl
Verslag doen van de dienst? Aanmelden via: info@preekvandeloser.nl

TwitterFacebook