Aanstaande zondag: Diederik Stapel op de kansel

PERSBERICHT – Aanstaande zondag 10 november betreedt Diederik Stapel de kansel van de Singelkerk in Amsterdam. Hij is de eerste spreker in de reeks Preek van de Loser. Aan de hand van het verhaal over de genezing bij Betzata uit het Nieuwe Testament preekt Stapel over karikaturale beeldvorming van mislukkelingen. Over de noodzaak van geloof en verbeelding om in de kille werkelijkheid overeind te blijven. Is het leven wel vol te houden als je nergens van mag dromen?

epicfail“Verdient iemand als Stapel, die door wetenschapsfraude bekend is geworden, wel een podium?” Die vraag is de afgelopen weken regelmatig aan de organisatoren van Preek van de Loser gesteld. De ophef die de aankondiging van zijn optreden losmaakte op Twitter, Facebook en verschillende nieuwssites, sterkte de organisatie nog meer in de overtuiging dat zijn verhaal verteld moet worden. Organisator Inger van Nes: “Als we Stapel monddood maken, ontnemen we onszelf de kans om via zijn verhaal naar onszelf te kijken. Een preek is een goede manier om zijn verhaal te koppelen aan de oude verhalen uit de Bijbel, aan verhalen die van alle tijden zijn. Want wie heeft er nog nooit een leugen verteld? Wie heeft nog nooit de dingen mooier voorgesteld dan ze zijn? Hij is niet de eerste die dit meemaakt en zal ook zeker niet de laatste zijn.”

Theatercollectief De Fictiefabriek, waar Stapel deel van uitmaakt, levert in muziek en gedichten een bijdrage aan de dienst. Zangers van daklozenkoor de Straatklinkers zingen de bezoekers toe. De Kantlijn, Amsterdamse schrijfclub van dak- en thuislozen, schreef speciaal voor deze editie van Preek van de Loser gedichten.

De Preek van de Loser wordt mogelijk gemaakt door de Doopsgezinde Gemeente Amsterdam en de Protestantse Kerk Amsterdam.

Details Preek van de Loser #EpicFail met Diederik Stapel
Datum: 10 november 2013
Locatie: Singelkerk, Singel 452 Amsterdam
Toegangsprijs: waardebepaling achteraf
Tijdstip: van 17-18.30, borrel na afloop, deuren open 16.30

Preek van de Loser:
Zondag 17 November
#Burnout – Maarten van Buuren (Kikker gaat fietsen) preekt over leven tijdens en na een depressie.
Mensen met een geestelijke beperking verzorgen de liturgie.

Zondag 24 November 2013
#OutCast – Annemarie Haverkamp (Dolgelukkig zijn wij) vertelt over haar liefde voor haar gehandicapte zoon Job, die er volgens velen beter niet kon zijn.
Liturgie in samenwerking met de vluchtelingen van De Vluchtkerk.

———————-

noot voor pers:
Meer informatie? info@preekvandeloser.nl
Verslag doen van de dienst? Aanmelden via: info@preekvandeloser.nl